Kleveļi

Kleveļi
Foto: jebouffe.com

Sastāvdaļas

  • Ogas
  • augļi
  • cukurs

Pagatavošana

  1. Kleveļi jeb ogu un augļu savārījums ir sens čehu ēdiens. Tie ir savārīti svaigi augļi un ogas, kas mazliet sabiezināti ar cukuru. Pēc ārējā izskata kleveļi atgādina kaut ko vidēju starp vāji sabiezinātu gabalainu džemu un kompotu, kas pagatavots savā sulā.
  2. Visbiežāk kleveļus gatavo no plūmēm, kleveļu gatavošanai izmanto tādu šķirņu plūmes, kurām mīkstums viegli atdalās no kauliņiem.
  3. Plūmes nomazgā un izņem kauliņus, pie tam plūmju pusītes pilnīgi neatdala vienu no otras. Pēc tam plūmes, pastāvīgi maisot (plūmes neliek katlā visas uzreiz, bet pa daļām), vāra nelielā ūdenī vai savā sulā, līdz tās kļūst mīkstas. Atkarībā no izejvielu daudzuma vārīšana ilgst vismaz 20 minūtes.
  4. Vārīšanu beidz, kad augļi pārklājas ar biezu sulu.
  5. Cukuru pieliek straujas vārīšanās laikā.
  6. Uz 1 kg notīrītu plūmju pievieno 200 g cukura, bet, ja augļi ir ļoti skābi, – līdz 300 g.
  7. Pēc cukura izkušanas turpina vārīt vēl 10 minūtes.
  8. Lai uzlabotu aromātu un garšu, kleveļiem pievieno rumu (ne mazāk par 2 ēdamkarotēm uz 1 kg) un bez tam 1/2 tējkarotes kanēļa, bet dažreiz pat vanilīnu vai vaniļas cukuru un kakao.
  9. Rumu un visas garšvielas pievieno gatavam produktam.
  10. Visu rūpīgi samaisa.
  11. Kleveļus karstus sapilda burkās, kuras tūliņ noslēdz un apgriež otrādi, lai turpinātu karsēt vāciņus.
  12. Produktu var arī sterilizēt: ūdenim katlā vāroties, 0,5 litru burkas sterilizē 20 minūtes, litra burkas – 30 minūtes, 2 litru burkas – 40 minūtes, 5 litru burkas – 60 minūtes.
  13. Ūdens temperatūrai jāpaaugstinās pamazām, lai vārīšanās nesāktos agrāk par 20 minūtēm.
 

,,

eye Šī recepte skatīta: 668 reizes
 

Jaunākās receptes