Sēņu ekstrakts

Sēņu ekstrakts
Foto: 7ya.ru

Sastāvdaļas

  • 1 kg sēņu
  • 20-30 g sāls
  • 200 g ūdens

Pagatavošana

No sēņu uzturvielām par vērtīgākajām uzskata sēņu ekstraktvielas, kuras ar savu smaržu un labo garšu veicina labāku uztura sagremošanu un izmantošanu.
Sēnes satur vairāk ekstraktvielu nekā augļi un dārzeņi.
Vārot sēņu ekstraktvielas labi šķīst un pāriet ūdenī.
Ekstrakts ir sabiezināta sēņu sula.
Tā gatavošanai izlieto sulīgākās, gaļīgākās sēnes.
Tāpat var izmantot pāraugušas sēnes, tikai jāraugās, lai nebūtu bojātas. Arī sēņu kātus var labi izmantot ekstrakta gatavošanai.
Vispiemērotākās sēnes ekstrakta gatavošanai ir baravikas, purva un zaļās bērzlapes, atmatenes, priežu un bērzu bekas, saldās krimildes, apšu bekas, gailenes, saulsardzenes, rudmieses u. c. Nav lietojamas tādas sēnes, kas satur rūgtās un indīgās vielas (tumšās sēnes).

  1. Notīrītas, rūpīgi nomazgātas sēnes sagriež sīkos gabaliņos, pārkaisa ar pusdevu sāls, ielej pusi no receptē minētā ūdens daudzuma un lēni sautē.
  2. Sautēšanas laikā radušos sulu nosmeļ traukā.
  3. Kad sēnes paliek sausas, pielej ūdeni un vēl pasautē, pēc tam sēnes saliek audekla maisiņā un labi nospiež.
  4. Iegūto sulu samaisa ar iepriekš nosmelto sulu, pieliek atlikušo sāli un uz straujas uguns vāra tik ilgi, kamēr puse no sulas iztvaikojusi.
  5. Karstu ekstraktu sapilda izkarsētās burkās vai pudelēs, uzliek novārītu metāla vāciņu, pievalcē, pudeles aizkorķē un sterilizē 100 °C temperatūrā: 0,5 litru burkas – 40 minūtes.
  6. Pēc sterilizēšanas burku aizvalcē un pusstundu tur ar vāciņu uz leju, tad atgāž.
  7. Atdzesē apkārtējā gaisā.
  8. Ja sēņu ekstraktam pievieno 10% galda etiķa, garšvielas, saldos, melnos un sarkanos piparus, lauru lapas, tad nav vajadzīgs sterilizēt, verdošu ekstraktu sapilda traukos un hermētiski noslēdz.

Padoms
Šādu sēņu ekstraktu plaši izmanto kulinārijā pie garšvielu mērcēm, zupām un dažādiem gaļas ēdieniem.
Ieteicams izmantot uzturā cilvēkiem ar vāju ēstgribu.

 

,

eye Šī recepte skatīta: 768 reizes
 

Jaunākās receptes